• Flattr FoI: 
Falkvinge &Co. on Infopolicy
BEFORE-FALKVINGE-IF-ANY FALKVINGE &CO. ON
INFOPOLICY
Falkvinge on Infopolicy - Home
»
River Saar's famous bend near Mittlach, Saarland, Germany. Photo by Niesefrosch at Wikipedia; CC-BY-SA.

Imorgon, 25 mars, så röstar Tyskland Pirat igen

0

Tyskland

Tyskland

Delstaten Saarland i Tyskland fick ett oväntat nyval i år, 2012. Det äger rum imorgon, den 25 mars. Det tyska piratpartiet – Piratenpartei – behöver fem procent för att ta plats i delstatsparlamentet, och kommer att få dem, enligt opinionsmätningar.

Det är oerhört viktigt för piratpartirörelsen, av flera skäl.

För det första och synligaste, så visar det att Sveriges och Berlins valframgångar kan upprepas kontrollerat – att vi har lärt oss hur man ändrar lagstiftningsspelet till förmån för den uppväxande nätgenerationen, och att vi har flyttat oss från pröva-och-se till att vi tillämpar samlad erfarenhet på ett mycket mer förutsägbart sätt idag, än när vi satte ut med sköra segel.

För det andra, så är Saarland helt annorlunda demografiskt från det progressiva, storstadspräglande och politiskt experimentella Berlin. En ny rörelse som får parlamentsplatser i Sverige och Berlin kan förklaras bort med att det är extrema väljarunderlag – men Saarland är ett väldigt, väldigt annorlunda land. Det är den minsta delstaten i Tyskland, med en dryg miljon människor, och har mer traditionellt industriella invånare. (Som vi minns, så har Piratpartiet sitt största stöd i universitetsstäder, och särskilt tekniska sådana.) Därför sänder det en väldigt stark signal om Piratenpartei lyckas hålla mönstret även i Saarland – inte bara internt bland piratpartierna, inte bara i Tyskland, utan till hela världen.

För det tredje, så ställer även den normala valcykeln på fyra eller fem år enorma krav på planering och hantering av olika faser i cykeln som leder fram till ett planerat val. Det här var ett oplanerat nyval, och det är den svåraste situation ett utmanarparti med aktivister kan hamna i: om man ska jämföra med en löpare, så skulle det ungefär motsvara att få slutloppet i sitt knä medan man höll på att bygga fett som senare skulle bli muskler i hårdträning inför de första kvalificerande loppen. Det är ett sånt där “De gjorde VAD?”-tillfälle. Om tyska Piratenpartei kan lyckas trots dessa förutsättningar, så säger det väldigt mycket om organisationens operativa och politiska kapacitet.

Så, miljonkronorsfrågan – kommer Piratpartiet att komma in i Saarlands delstatsparlament? Även om inget är klart förrän rösterna räknats, så behövs fem procent för att komma in, och Piratpartiet har haft sex procent i opinionsmätningar hela månaden. Saker ser bra ut, väldigt bra ut.

Goda vindar och bra segel, bröder och systrar. Imorgon är vi alla Saarländare. Klarmachen zum Ändern!

You've read the whole article. Why not subscribe to the RSS flow using your favorite reader, or even have articles delivered by mail?

About The Author: Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and is a political evangelist, traveling around Europe and the world to talk and write about ideas of a sensible information policy. He has a tech entrepreneur background and loves whisky.

Liked This?

TRANSLATIONS AVAILABLE
This article is also available in other languages: engelska, ryska, ungerska.

By participating in the discussion and posting here, you are placing your contribution in the public domain (CC0). If you are quoting somebody else, credit them.

Contributors take own responsibility for their comments.

0

Add a Comment

× 9 = 81

On Facebook

Popular Articles

More in Tyskland

Other Recent Headlines

"God Hates Signs" next to "God Hates Fags" protesters
0

Yttrandefrihet – Zacqary Adam Xeper

Yttrandefrihet – Zacqary Adam Xeper

Many different currencies - CC photo by epSos.de
0

Mångfald – Zacqary Adam Xeper

Mångfald – Zacqary Adam Xeper

GuyFawkesMask_photo_by_MattCunnelly
0

Medborgerliga rättigheter

Medborgerliga rättigheter

Angela Merkel. Photo by ILRI.
0

Medborgerliga rättigheter

Medborgerliga rättigheter

le_tresor_rackham_le_rouge_1280x1024
0

Upphovsrätt – Lionel Dricot

Upphovsrätt – Lionel Dricot

Valve mechanism
0

Yttrandefrihet

Yttrandefrihet

About The Author

Rick is the founder of the first Pirate Party and is a political evangelist, traveling around Europe and the world to talk and write about ideas of a sensible information policy. He has a tech entrepreneur background and loves whisky.

More On Infopolicy

photo_10071_20090418-646x363
0

Upphovsrätt – David Collier-Brown

Upphovsrätt – David Collier-Brown

This publication is protected under the Constitution of the Kingdom of Sweden. Any problem you have with this publication remains exclusively yours. Accountable publisher: Rick Falkvinge.
All text on this site is Public Domain / CC0 unless specifically noted and credited otherwise. Copy, remix, and inspire. (Troll policy.)
Log in | Original theme design by Gabfire themes (heavily modified)